Naar inhoud

Directeur Marketing en Trade Marketing

Anna, Spanje & Portugal

Anna werkt al 21 jaar bij Hamelin Spanje. Ze begon als Product Manager voor bureaukalenders en archiveringsproducten. Nu is ze directeur Marketing en Trade Marketing voor de Spaanse en Portugese markten. Anna is dol op haar werk en vertelt je er graag meer over.

DICHT BIJ ONZE KLANTEN STAAN OM HUN BEHOEFTEN TE BEGRIJPEN

Mijn werk is altijd uitdagend

Mijn voornaamste taak als directeur Marketing bij Hamelin Spanje is leiding geven aan de marketingafdeling, die zich bezig houdt met productmarketing, communicatie en trade marketing. Het team bestaat uit productmanagers, ontwerpers, en projectmanagers voor digital marketing. Mijn functie is zeer veelzijdig en niet makkelijk samen te vatten. Daarnaast is het niet een van mijn sterke punten om een korte samenvatting te geven! Wat ik wel kan zeggen, is dat het eigenlijk mijn werk is om erachter te komen wat gebruikers nodig hebben en vervolgens een goede oplossing te bedenken wat betreft product en functionaliteit. Nadat we een product op de markt brengen, moeten we ervoor zorgen dat de oplossing voldoet aan zijn missie en deze aan nieuwe behoeften aanpassen. Ik ben dol op mijn werk, van een merk en een gemeenschap van gebruikers daaromheen opzetten en nieuwe producten bedenken, tot ervaren hoe een idee werkelijkheid wordt en feedback van gebruikers ontvangen om innovatief te blijven. Mijn werk is geen dag hetzelfde en dat is wat ik zo aantrekkelijk vind.

Wat hebben consumenten echt nodig?

Soms denken mensen dat marketing draait om het overtuigen van klanten of iets verkopen met een mate van “bedrog” of nepheid, terwijl het juist gebaseerd is op wat de gebruiker, elke gebruiker, echt nodig heeft. Natuurlijk probeer je de mogelijke koper te overtuigen, maar je pitch moet gebaseerd zijn op echte redenen, niet op fictie. Wat dit betreft heeft social media geholpen, omdat merken nu transparant moeten zijn, anders komt de consument zelf wel achter de waarheid. Omgekeerd hebben wij tegenwoordig direct contact met consumenten: ze geven feedback over hun ervaring met het product, over de manier waarop ze het gebruiken en over hoe je het product kunt verbeteren.

LEIDERSCHAP & VEELZIJDIGHEID

Een ware teamleider!

De grootste uitdaging die ik mocht aangaan? Leren hoe ik een zeer veelzijdig team moest leiden en bouwen, een team waarin de leden elkaar aanvullen. Dit is een verandering die we de afgelopen tijd hebben meegemaakt. We moesten ons aanpassen aan een nieuwe omgeving, een nieuwe manier van werken. Ik kijk echter met plezier terug om te zien hoe we onze afdeling hebben getransformeerd. We hebben een multidisciplinair team dat toegewijd, veelzijdig en flexibel is, en dat zich makkelijk en efficiënt aanpast aan de veranderende behoeften. Binnen mijn functie moet ik me kunnen aanpassen, flexibel en georganiseerd zijn, en projecten kunnen leiden. Mijn dagelijkse werk bestaat uit veel besprekingen met verschillende mensen, zoals mijn team, andere afdelingen zoals Production en Sales, klanten, consumenten, influencers en leveranciers.

Think global, act local

Ik waardeer het zeer dat ik de kans heb gekregen om onderdeel te zijn van een internationale organisatie met een globale strategische visie voor de lange termijn, met diepgewortelde ethische en milieugerelateerde waarden. Het geeft me de kans om ervaringen uit te wisselen met collega’s uit andere landen, iets dat ik als zeer verrijkend ervaar. Tegelijkertijd, en ik denk dat dit Hamelin anders maakt dan de meeste internationale bedrijven, geeft de organisatie ons veel vrijheid en vertrouwen, waardoor we ons kunnen aanpassen aan de lokale markt. Een absolute voorwaarde om een leidend en authentiek merk te kunnen bouwen in de verschillende landen.

Anna's advies

Welk werk je ook kiest, je moet er passie voor voelen. Alleen dan kun je je werk enthousiast en professioneel uitvoeren en zo eventuele tegenslagen het hoofd bieden.