Naar inhoud

Directeur Sustainable Development

Virginie, Frankrijk

Na een studie milieutechniek begon Virginie haar carrière in de autobranche en chemische industrie. Daarna begon ze bij Hamelin als directeur Sustainable Development. Hier is een korte samenvatting van haar werkzaamheden.

DE UITDAGINGEN VAN VANDAAG EN MORGEN SAMENBRENGEN

Mijn drijfveer: de organisatie helpen zich duurzaam te ontwikkelen

Mijn belangrijkste doel bij Hamelin? Een strategie voor duurzame ontwikkeling definiëren en implementeren die past bij onze grootste uitdagingen. Bij Hamelin willen we consumenten goed ontworpen producten aanbieden met onmiskenbare voordelen voor het milieu. In mijn functie heb ik meerdere prioriteiten. Het is niet mijn taak om zelf “bezig te zijn met natuurbescherming”. Als directeur Sustainable Development in een industriële omgeving moet je over wetenschappelijke en technische kennis beschikken, evenals kennis van wetgeving. Behoorlijk specifieke gebieden! Bij projecten in onze fabrieken, zoals projecten om gevaarlijke chemicaliën te minimaliseren, houd ik altijd de economische realiteit van het bedrijf voor ogen, net als de eisen van de markt en vooral de industriële beperkingen. Als ik mijn functie in één zin zou moeten samenvatten, zou ik zeggen dat het een rol is waarin “je vooruit moet kijken naar de uitdagingen van de toekomst door pragmatisch te zijn en rekening te houden met de beperkingen van het heden”.

De waarheid vinden we in het analyseren van de levenscycli van de producten, van de wieg tot het graf.

Aan het begin van mijn carrière, voordat ik bij Hamelin en in de papierbranche kwam werken, werd er weinig gesproken over duurzame ontwikkeling. Later begon men zich bezig te houden met recycling en dacht men na over wat er met producten aan het einde van hun levensduur gebeurde. Duurzame ontwikkeling is tegenwoordig een reële zorg, maar niet altijd een prioriteit. We bevinden ons in sterk concurrerende markten waarin de prijs het belangrijkste is. Een van mijn uitdagingen is het overtuigen van onze leiders en klanten wat betreft de behoefte aan projecten voor duurzame ontwikkeling, zoals duurzaam beheer van energiebronnen. Ik wil geen projecten uitvoeren die losstaan van de realiteit van het bedrijf, ik wil het bedrijf helpen bij duurzame groei.

GEDETAILLEERDE EISEN VOOR EEN SPECIFIEKE EN OPRECHTE AANPAK

Het project dat me het meest is bijgebleven? Het EU Ecolabel

We hebben een aantal fantastische projecten gehad bij Hamelin, zoals de certificering voor het EU Ecolabel. Ik ben trots op de samenwerking met experts uit verschillende landen bij het ontwikkelen van de meest veeleisende criteria in de markt. We werden hierbij het eerste bedrijf in onze branche dat in 2016 het EU Ecolabel mocht ontvangen voor onze schrijfwaren. Een van mijn andere taken is het begeleiden van onze leveranciers en onderaannemers bij een eigen specifieke aanpak voor duurzame ontwikkeling. Het is van essentieel belang dat onze partners dezelfde waarden hebben als wij. We zorgen er bijvoorbeeld voor dat zij mensenrechten respecteren en beleid implementeren om discriminatie tegen te gaan.

Greenwashing voorkomen

Ik ben in mijn werk continu aan het luisteren. Er zijn veel verschillende initiatieven op het gebied van duurzame ontwikkeling en sommige daarvan kunnen misleidend zijn. De waarheid is niet altijd daar waar we deze verwachten. We moeten pas op de plaats maken en teruggaan naar de wetenschappelijke grondbeginselen, en onze vooroordelen wat betreft bossen en recycling kwijtraken. Je trapt eenvoudig in de val van greenwashing, waarbij organisaties zich groener of maatschappelijk verantwoorder voordoen dan ze zijn. Ik moet ervoor zorgen dat onze communicatie objectief, eerlijk en oprecht is.

Virginie's tip

Wees nieuwsgierig naar alles! Het is in deze functie belangrijk om open van geest te zijn. Ga naar buiten en zoek informatie, en controleer deze vervolgens meerdere malen zodat je de uitdagingen van duurzame ontwikkeling echt begrijpt. Neem geen genoegen met wat voor de hand ligt of met je eerste observaties. Denk niet alleen lokaal, maar beschouw een en ander als geheel.