Naar inhoud

Area Sales Manager

Sebastian, Duitsland

Na het afronden van zijn stage in een import & export groothandel en het opdoen van zijn eerste werkervaring, besloot Sebastian een extra studie in bedrijfspsychologie te volgen. Tegelijkertijd, slechts 25 jaar oud, begon hij als Area Sales Manager bij Hamelin GmbH. Inmiddels heeft hij zijn bachelorstudie met succes afgerond.

MIJN KLANT IS MIJN FOCUS

Het tot stand brengen, onderhouden en ontwikkelen van relaties gebaseerd op de behoefte van de klant

Ik heb een klantenbestand variërend van de lokale boekhandels, warenhuizen tot kantoorvakhandels. Mijn doel is om mijn klanten te adviseren over een optimaal productassortiment op basis van een gedetailleerde analyse van hun huidige productportfolio en de marktomstandigheden. Daarnaast is het werven van nieuwe klanten en het observeren van de concurrentie één van mijn taken.

Verkopers willen alleen maar overtuigen om te kopen! – Echt waar?

Als je een verkoper bent, heb je te maken met het imago van iemand die probeert je te overtuigen om te kopen, of je het nu wel of niet nodig hebt. De realiteit is natuurlijk anders. In werkelijkheid gaat het erom je in te leven in de klant en zijn bedrijf om hem of haar het best mogelijke assortiment voor te stellen. Daarnaast hebben mijn klanten allemaal hun eigen persoonlijkheid, waar ik rekening mee moet houden.

ALS SALES MANAGER BEN IK HET VISITEKAARTJE VAN HET BEDRIJF

Empathie & discipline

In de verkoop ben je degene die het meest directe contact heeft met de klant en ben je dus het visitekaartje van het bedrijf. Verkoop is het gezicht van het bedrijf! Daarom moet je een goede kennis hebben van de producten die je verkoopt en je in de klant kunnen verplaatsen. Daarnaast moet je in staat zijn om jezelf en je klantenafspraken goed te organiseren. En last but not least: Je moet een goed inzicht hebben in cijfers om de omzet- en marktcijfers goed te kunnen interpreteren.

Het draait allemaal om organisatie

Naast de reguliere communicatie met mijn klanten, of het nu ter plaatse, telefonisch of per post is, ontwikkel ik ook hun productassortiment, maak ik orders aan, stel ik voorstellen voor catalogi op, plan promotionele acties en analyseer ik de ontwikkeling van de omzet. Soms is het niet zo gemakkelijk om alle taken te doen en daarnaast ook nog te reizen, maar het is ook heel leuk en divers omdat mijn klanten zo verschillend zijn.

SEBASTIAN’S ADVIES

Wees ruimdenkend en ben niet bang om met de klant te onderhandelen. In de buitendienst reis je veel en breng je weinig tijd door op kantoor. Zorg er echter wel voor dat je in contact blijft met collega’s van de verkoop, marketing en andere afdelingen. Wanneer ik voor een uitdaging sta, kan ik op elk moment een beroep doen op deze collega’s om oplossingen te bedenken en te profiteren van hun ervaring.